Website TemplatesWeb HostingWeb Hosting
Datum, návštěvnost



Přihlášení do systému



Reklama

Historie sboru

V roce 1970 byl na Základní škole Boženy Němcové v Litoměřicích založen paní učitelkou Evou Duchoslavovou školní dětský pěvecký sbor Plamínek. Po třech letech se jeho vedení ujala paní učitelka Olga Králová, která v roce 1985 předala sbor Jindřišce Bohatové.

V té době pracovaly ve sboru děti, které přivedla chuť společně si zazpívat a vystoupit se svým uměním před spolužáky, rodiči a příznivci v litoměřickém okrese.

K podstatným změnám v práci souboru došlo roku 1992, kdy byla ve škole otevřena třída s rozšířenou výukou hudební výchovy a také zde byl založen chlapecký sbor. Z Plamínku se tak stal sbor výhradně dívčí (proto později přijal nový název Puellae cantantes - "Zpívající dívky"), postupně během několika let vznikla přípravná oddělení - Pampelišky, Sedmikrásky, Barvičky a  Modrásci, z nichž nejlepší zpěvačky přecházejí do koncertního sboru. V roce 1997 začal se sborem pracovat jako 2. sbormistr Roman Pallas a v roce 1998 započala své působení hlasové poradkyně a korepetitorky Saša Debická (nyní Pallasová).

Od roku 1998, kdy se sbor poprvé stal absolutním vítězem krajského kola Národní přehlídky dětských pěveckých sborů, se pravidelně účastní prestižních mezinárodních soutěží, na nichž získal řadu významných ocenění a absolvoval mnoho zahraničních koncertních cest. Sbor doposud vystupoval v Polsku, Německu, Maďarsku, Francii, Belgii, Velké Británii, Itálii a největším dosavadním úspěchem bylo získání zlatého diplomu a stříbrné medaile na sborové olympiádě v USA v roce 2012.

Na podzim 2012 ukončila Jindřiška Bohatová své sbormistrovské působení v koncertním oddělení Puellae cantantes, předala vedení sboru svému synovi Romanu Pallasovi a ponechala si vedení přípravných sborů Pampelišky a Barvičky.

Přehled akcí a úspěchů
- viz Kronika sboru